egycélú és többcélú utalványok kezelése pénztárgépen

Egycélú és többcélú utalványok kezelése pénztárgépen

2019 január elsejétől, illeszkedve az EU-s előírásokhoz a magyar ÁFA törvénybe is módosítások kerültek a kereskedelmi forgalomban használatos utalványok használatát illetően. Míg korábban az utalványt egyféleképpen kellett / lehetett kezelni adózási szempontból, a 2019 óta hatályban lévő módosítások szerint léteznek úgynevezett egycélú- és többcélú utalványok.

Egycélú utalványok

Egycélú utalványként határozza meg az ÁFA törvény azt, amelynek kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye, valamint az adott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után fizetendő adó összege.

Leegyszerűsítve, ha a saját üzletünkben állítjuk ki az utalványt, ami csak a saját üzletünkben váltható be, ahol csak egy ÁFA körbe tartozó termékeket forgalmazunk, akkor egycélú az utalvány. Mivel ez esetben tudható, hogy a beváltáskor megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás után mennyi ÁFA-t kell fizetni, ezért már az utalvány kiállításakor szükséges a bevételt bevallani (beütni a pénztárgépbe), az utalvány beváltásakor pedig nem szükséges azt újra rögzíteni a pénztárgépbe.

Többcélú utalványok

Többcélú utalványról beszélhetünk minden olyan esetben, amikor nem teljesül az egycélú utalványra vonatkozó valamely kritérium, azaz például abban az esetben, ha az utalványt több ÁFA körbe tartozó termékre is lehetőség van beváltani. Ilyen esetben az utalvány kiadásakor nincsen mód egyértelműen meghatározni, hogy az utalvány ellenértékének mekkora az adótartalma, hiszen beválthatják azt akár 0%, 5%, 18%, 27%-os ÁFA tartalmú termékekre, szolgáltatásokra is.

Abban az esetben, ha többcélú utalványt bocsátunk ki, annak ellenértékét a fenti okokból kifolyólag az utalvány átadásakor nem szükséges a pénztárgépbe beütni. Szükséges azonban bizonylatolni a készpénz átvételét egyéb, a számviteli törvényben rögzített módon. Ilyen bizonylatolás lehet például egy készpénzátvételi elismervény kiállítása. Többcélú utalványok esetében az ÁFA tartalom akkor kerül meghatározásra, amikor az utalvány birtokosa visszahozza azt az üzletbe és felhasználja termékek vásárlására, szolgáltatások igénybe vételére. A pénztárgépbe ilyenkor kell beütni az ellenértéket, az utalvány/csekk (pénztárgép típustól függ a fizetési mód megnevezése) fizetőeszköz gombot használva.

Mi a teendő, ha az utalvány nem fedezi a vásárlás teljes értékét?

Abban az esetben, ha az utalvánnyal nem a vásárlás teljes értékét egyenlítik ki, vegyes fizetést szükséges használni. A vegyes fizetések pénztárgépes kezeléséről  Tudástár rovatunkaban találhat leírásokat Euro, Micra és SAM4s pénztárgépekre vonatkozóan: