Visszaváltási díj és göngyöleg elszámolása, bizonylatolása az új visszaváltási rendszerben

Visszaváltási díj és göngyöleg elszámolása, bizonylatolása az új visszaváltási rendszerben

2024. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer lépett életbe Magyarországon, amelynek távlati célja, hogy a műanyag- és üvegpalackos, valamint a fémdobozos csomagolások 90%-a újrahasznosított legyen 3 éven belül. Az új visszaváltási rendszer rengeteg kérdést vet fel a göngyölegek, betétdíjak elszámolásával, bizonylatolásával kapcsolatban. Alábbi bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül és próbálunk segítséget nyújtani ügyfeleinknek, olvasóinknak.

Kinek kell visszaváltási díjat (betétdíjat) felszámolni? Kinek kötelező visszaváltani az ilyen csomagolásokat?

2024. január elsejével kötelező minden nem újrahasználható, de újrahasznosítható italos csomagolás tekintetében 50 Ft újrahasznosítási díjat felszámolni. Az ilyen, a beazonosíthatóság miatt QR kóddal ellátott csomagolásokat, kötelező visszaváltani minden olyan üzletben, ahol olyan terméket forgalmaznak, ami ilyen csomagolásba kerül. Leegyszerűsítve, ha az üzlet árul olyan termékeket, ami visszaváltható csomagolásban kerül értékesítésre, akkor köteles a visszaváltásra is.

A kötelező visszaváltás minden üzletre vonatkozik, sőt 400 négyzetméteres alapterület feletti élelmiszer boltok esetén kötelező a visszaváltó automata elhelyezése is. Élelmiszer boltnak számít az az üzlet, amely forgalmának döntő többségét élelmiszer értékesítésből szerzi. A visszaváltás történhet helyben, vagy másik helyiségben, másik helyen, közös visszaváltási ponton, vagy automatával is.

Természetesen 400 négyzetméter alatti alapterület esetén is használható a visszaváltó automata, amennyiben valaki ezt a megoldást szeretné választani. Viszont egy 400 négyzetméter fölötti eladótérrel rendelkező nem élelmiszer boltban, (például barkácsáruházban) ahol értékesítenek kötelező visszaváltási díjas terméket is, ott nem kötelező a visszaváltó automata használata, mivel ők nem élelmiszert értékesítő üzlet. Az általános visszaváltási kötelezettség azonban az ilyen üzletekre is vonatkozik.

Milyen ÁFA-t kell felszámolni a visszaváltási díjas csomagolás után?

Mind a kiadás, mind a visszaváltás kapcsán felmerül a kérdés, hogy milyen ÁFA körbe kell sorolni a göngyöleget, csomagolást?

Az eladás és visszaváltás módja egyezik az újrahasználható / önkéntesen visszaváltási díjas (pl. sörös üveg, szörpös üveg, stb), és a nem újrahasználható csomagolás (pl. PET palack, alumínium italos doboz) esetén is, a különbség az, hogy a göngyöleg első esetekben 18% vagy 27% ÁFA kulcsú, míg utóbbi esetben 0% ÁFA kulcsú.

Tehát azt, hogy a göngyöleg 0%, 18% vagy 27% ÁFA kulcsú, az dönti el, hogy újrahasználható / önkéntesen visszaváltási díjas, vagy nem újrahasználható az adott göngyöleg (csomagolás).

Hogyan kezelhető a visszaváltás bizonylatolása?

A visszaváltás történhet a kasszánál kiállított göngyölegjeggyel, vagy akár nyugtán belüli göngyöleg visszaváltással is, amennyiben az adott pénztárgép, vagy adóügyi nyomtató erre alkalmas.

Előbbi esetben az adóügyi eszköz göngyölegjegyet készít, mely a napzáráson is megjelenik, azaz ÁFA alap csökkentő hatással bír. Göngyölegjegy használata esetén a göngyöleg ellenértéke kifizethető a kasszából, mivel a göngyölegjegy kivezeti az összeget automatikusan, ilyenkor nem szükséges külön kifizetés bizonylatot készíteni.

Nyugtán belüli visszaváltás esetén pedig a visszaváltás nyugtakészítéskor negatív sorként jelentkezik. Ilyenkor a göngyöleg visszaváltás értékével csökken a nyugta végösszege, azaz a göngyöleg ellenértéke levonódik a fizetendőből.

Amennyiben a visszavett göngyölegről (kézi vagy gépi) többcélú utalvány készült (pl. visszaváltó automatával), ami a pénztárgép szempontjából fizetőeszköznek minősül, akkor nyugtazáráskor, mint egyéb fizetőeszköz kezelhető a visszaváltás, azaz lehetőség van a göngyöleg visszaváltás kapcsán kiadott utalvánnyal fizetni, nyugtát zárni. Ha ez nem teljesül, akkor az egyéb dokumentummal átvett göngyöleg ellenértékét kifizetési bizonylattal kell kivezetni a pénztárgép nyilvántartásából.

Visszaváltás és göngyölegkezelés szoftveres támogatással

Ahogy a fenti összefoglalóból is látszik, a visszaváltási díj és a göngyölegek bizonylatolása bonyolítja a pénztárosok munkáját, kiváltképp, ha csak hagyományos pénztárgép melletti manuális kasszázást folytat az üzlet. Ilyen környezetbe szívesen javasoljuk értékesítés támogató szoftver használatát.

Az általunk forgalmazott, illetve saját fejlesztésű szoftvereink típustól, valamint a  használt pénztárgép, vagy adóügyi nyomtató típusától függően különböző funkciókkal képesek támogatni a pénztárosok munkáját. (Pl. utalványos fizetések kezelése, göngyölegjegyek kezelése, stb.) 

Amennyiben kereskedelmi szoftverre lenne szüksége, bővebb tájékoztatást talál az Integ Rendszerház weboldalán, de szakértő kollégáink szívesen segítenek emailes, vagy telefonos megkeresés esetén is!