pénztárgép ap szám ap kód

Mi az a pénztárgép AP szám / AP kód?

Számos olyan pénztárgép üzemeltetőben merül fel a kérdés, aki nem foglalkozik évek óta pénztárgépes tevékenységgel, hogy mi az a pénztárgép AP kód vagy AP szám és mire való.

Mi is az AP kód?

A pénztárgép AP száma az eszköz egyik egyedi azonosítója. Az AP számot már a gyártás során meghatározzák, az a pénztárgéppel együtt kerül átadásra és a gép későbbi élettörténete során számos ponton jelentőséggel bír. Ezzel a számmal azonosítója a gépet az adóhatóság, a mobil kommunikációs szolgáltató, de rendszerint a szervizek nyilvántartásaiban is az AP szám alapján kerülnek be a pénztárgépek.

AP kód összetétele

Az AP kód első 4 karaktere a jellegzetes AP jel után a pénztárgép engedélyszáma, melyet az engedélyező hatóság határoz meg. A jelenleg forgalomban lévő pénztárgépek esetében ez minden esetben “A” betűvel kezdődik, amit egy 3 számjegyű futó sorszám követ. A következő 5 számjegy pedig a gyártó saját belső azonosítója.

Az AP számot a pénztárgéptől elválaszthatatlan módon szükséges feltüntetni a berendezés éles üzeme során. Ezt rendszerint öntapadós matrica segítségével oldják meg a forgalmazók, mely felragasztásával biztosítható, hogy az AP szám látható legyen a pénztárgép burkolatán. A hatósági előírások szerint, ennek a feliratnak min, 30 mm magasnak kell lennie. Amennyiben a pénztárgépre ragasztott AP szám nem látható a vevő által, gondoskodni kell arról, hogy az a pénztárgép közelében jól látható helyen, szintén min, 30 mm-es betűkkel feltüntetésre kerüljön.

Az AP szám az üzembe helyezett pénztárgép által nyomtatott minden nyugta alján is látható.

Ezt szükséges használni akkor is, amikor bármely módosítási kérelemmel (nyugta fejléc módosítás, szüneteltetés, szüneteltetésből való visszaállítás, stb.) fordulunk az adóhatósághoz a PTGTAXUZ elektronikus adatlap beadásával, valamint a mobil kommunikációs szolgáltatók felé is az AP számot kell megadni, amikor a szolgáltatással kapcsolatos ügyintézésre van szükség.

Az AP szám szerepel a pénztárgép által készített naplófájlok megnevezésében is, ill a belső tartalmában is megjelenik, ez alapján dolgozza fel az adatokat a NAV rendszere.

Ha téves beütést, elveszett napzárást keres, kontrollszalag.hu rendszerünk is az AP számot fogja kérni Öntől.