Haladékot kaptak a vendéglátósok a kötelező NTAK regisztrációhoz

Haladékot kaptak a vendéglátósok a kötelező NTAK regisztrációhoz

Ahogyan arról korábbi cikkünkben már írtunk, 2021. november 1-től a vendéglátással foglalkozó vállalkozások számára is kötelező lett a NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) regisztráció! A regisztrációra való utolsó határidő 2022. július 1. volt, egészen mostanáig!

FRISSÍTÉS 2022-11-18: Újabb haladék a NTAK regisztrációhoz és változások a SZÉP-KÁRTYA működésében. Részletek itt.

A vendéglátósoknak is kell adatot szolgáltatni

A vendéglátással foglalkozó vállalkozások egy meghatározott köre számára kötelező a regisztráció és egy kicsivel szűkebb kör számára kötelezővé válik majd az adatszolgáltatás is. Ez számos területet érint, és az egyértelműnek mondható adóügyi adatokon felül olyan részletes tételek beküldése is kötelező lesz, mint például a napi nyitás és zárás időpontja, helyben fogyasztott vagy elviteles tételek száma, napi borravaló összesítés, stb.

Ebből jól látható, hogy a vendéglátósok által használt szoftverek, kasszarendszerek működésében jelentős módosításokat kell végrehajtania a szoftver fejlesztőinek, hogy az a törvényi előírásokban definiált adatokat az NTAK felé üzembiztosan, megbízhatóan teljesíteni tudja.

Haladék a vendéglátósoknak

2022. június 14. tárgyalta és el is fogadta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely sok más egyéb tétel mellett érintette a vendéglátósok kötelező NTAK regisztrációját és adatszolgáltatását is. A 86. § az alábbiak szerint módosítja az eredeti törvényt:

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény a) 12/A § (1) bekezdésében a "2022. július 1. napjától" szövegrész helyébe "2023. január 1. napjától" szöveg, b) 12/B § (1) bekezdésében a "2022. július 1. napjától" szövegrész helyébe "2023. január 1. napjától" szöveg lép.

Vagyis az eddigi 2022. július 1. helyett fél évvel később, 2023. január 1-től válik kötelezővé a regisztráció és az adatszolgáltatás a vendéglátós vállalkozásoknak. A törvény részletes indoklásában is az olvasható, hogy a módosítás révén a vendéglátó üzleteknek és turisztikai attrakcióknak lehetőségük van az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékonyabb kialakítására.

Érintheti-e az ön vállalkozását is a kötelező NTAK regisztráció és adatszolgáltatás?

Egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze, hogy melyik tevékenységi köröket űző vállalkozásokat milyen módon érintheti a szabályozás: Kötelező NTAK regisztráció a vendéglátósoknak

Általánosságban elmondható, hogy az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak. Amennyiben jelenleg is használ vendéglátós szoftvert és a fenti tevékenységi körök valamelyikét űzi, úgy érdemes felvennie a kapcsolatot a szoftver fejlesztőjével, hogy tudják-e vállalni a szoftver frissítését.

Természetesen a MyCassa által forgalmazott szoftverek biztosítani fogják a törvényi megfelelőséget, így ha jelenleg még nem használ vendéglátós kasszarendszert, de a fenti rendelet az Ön vállalkozására is vonatkozik, úgy forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink szívesen adnak ajánlatot az Önnek legmegfelelőbb vendéglátós rendszer kiépítésére.