NTAK haladék

NTAK halasztás, SZÉP kártya változások - jogszabály módosításokról határozott a Kormány

A Kormányinfón adott tájékoztatást arról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető Miniszter, hogy a Kormány egy új, a turisztikai szektort érintő akcióterv elfogadásáról döntött. Az akcióterv több pontján érinti a vendéglátó szektort is.

Haladék az NTAK adatszolgáltatáshoz

A vendéglátós vállalkozások egy bizonyos körének is - lényegében az üzemi étkeztetést folytató vállalkozások kivételével szinte mindenkinek - kötelező regisztrálni, majd adatokat szolgáltatni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz. Erre az utolsó határidő egy nyári rendelet értelmében 2023. január 1. volt, egészen mostanáig. Az akcióterv részeként ugyanis a Kormány fél éves haladékról döntött, így az adatszolgáltatás megkezdésének időpontja 2023. július 1-re módosul!

Érinti-e az ön vállalkozását a kötelező NTAK adatszolgáltatás

Egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze, hogy melyik tevékenységi köröket űző vállalkozásokat milyen módon érintheti a szabályozás: Kötelező NTAK regisztráció a vendéglátósoknak

Általánosságban elmondható, hogy az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak. Amennyiben jelenleg is használ vendéglátós szoftvert és a fenti tevékenységi körök valamelyikét űzi, úgy érdemes felvennie a kapcsolatot a szoftver fejlesztőjével, hogy tudják-e vállalni a szoftver frissítését.

Természetesen a MyCassa által forgalmazott szoftverek biztosítani fogják a törvényi megfelelőséget, így ha jelenleg még nem használ vendéglátós kasszarendszert, de a fenti rendelet az Ön vállalkozására is vonatkozik, úgy forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink szívesen adnak ajánlatot az Önnek legmegfelelőbb vendéglátós rendszer kiépítésére.

SZÉP-kártya zsebek eltörlése

A Széchenyi Pihenőkártya különböző rovatai is hamarosan eltörlésre kerülnek. Az eddigi gyakorlat szerint három különböző célterületre lehetett költeni SZÉP-kártyával: vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre. A Kormány döntése értelmében azonban, most javaslat készül a 3 zseb megszűntetésére, illetve összevonására.

További intézkedések

A turisztikai vállalkozások terheit csökkenti, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH), amely a nettó árbevétel 4%.

További könnyítés, hogy a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el a munkaadó, a Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett.

Az intézkedések részletei már olvashatók a 2022/190. sz. Magyar Közlönyben!