számla vagy nyugta

2020. július elsejétől vagy számla, vagy nyugta

A pénztárgép üzemeltetők körében rendszeres az a gyakorlat, hogy adott értékesítés kapcsán pénztárgépes nyugtát és vagy kézi, vagy gépi ÁFA-s számlát is kiállítanak. 2020 július elsejétől, amikortól a számlázó programoknak minden belföldi adószámmal bíró számla címzett részére kiállított számlát azonnal küldenie kell a NAV felé, a pénztárgéppel kiállított nyugta és számlázó programmal vagy kézzel kiállított számla párhuzamos használatának gyakorlatát tanácsos mellőzni.

Ha az áfa alanyok a más belföldi áfa alanyok részére kibocsátott, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső legalább 100 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított adót tartalmazó, számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított nyomtatvány felhasználásával kiállított – továbbá 2020. július 1-jétől értékhatártól függetlenül valamennyi adóalany részére kiállított – számláik adatait, bevételét is rögzítik a pénztárgépben, akkor e gyakorlatot célszerű felülvizsgálni, és a pénztárgépes nyugtával is történő bizonylatolást mellőzni.

E szükségtelen gyakorlat következménye ugyanis, hogy a számlákon szereplő ellenérték adatok mind a számlázó program gép-gép kapcsolata útján automatikusan, vagy a kézi számla webes felületen történő feltöltési kötelezettségére tekintettel online számlaadat-szolgáltatásban megjelennek és a kétszeres adatszolgáltatásból problémák adódhatnak (például kockázatelemzés során, a bevallási adatokkal való egyezőség hiánya miatt, stb.).
Amennyiben az adóalanyok a pénzkezelés, bevétellel történő elszámolás, könyvelés stb. miatt a készpénzfizetési számlákkal beszedett ellenértéket mindenképpen a pénztárgépben is rögzíteni kívánják, akkor célszerű lehet azt nem pénztárgépes nyugtával, hanem pénz bevételezési, nem adóügyi bizonylat alkalmazásával rögzíteni. “

Cégünk tanácsot ad Önnek, akár pénztárgépes, akár számlázó programokkal, kapcsolatos kérdése merül fel. Keressen minket elérhetőségeinken.