Várakozás az AEE-re hiba Micra pénztárgépeken

Hibajelenség: bekapcsoláskor a pénztárgép nem lép eladó módba, csak a "VÁRAKOZÁS AZ AEE-RE" feliratot jeleníti meg. LED-ek nem világítanak.

Mi okozza a VÁRAKOZÁS AZ AEE-re hibát?

Legyen szó Micra Mini, Micra Sento, vagy Micra Jota pénztárgépekről, a hibaüzenet 4-6 éves működést követően nagy valószínűséggel be fog következni. A meghibásodást az esetek túlnyomó többségében az adóügyi ellenőrző egységbe épített adattároló (SD kártya) elhasználódása okozza. Ritkább esetekben előfordulhat az is, hogy csak átmeneti az üzemzavar.

Micra pénztárgép várakozás az AEE-re hiba

Hogyan kezeljük a VÁRAKOZÁS AZ AEE-re hibát?

A hiba jelentkezésekor érdemes megvizsgálni, hogy a pénztárgép visszajelző LED-jei hogyan viselkednek. Ha mindegyik LED világít, akkor jó esély van arra, hogy a pénztárgép kikapcsolás majd visszakapcsolás után ismét működőképes lesz.

Ha a LED-ek szabályos időközönként - rövid időre -, egyszerre felvillannak, és a felvillanások között teljesen sötét mindhárom, akkor nagy valószínűséggel komolyabb a probléma. Ilyen esetekben érdemes lehet még megpróbálni az adóügyi ellenőrző egység teljes áramtalanítással történő újraindítását, ami két módon lehetséges:

  1. Kikapcsolt és áramtalanított állapotban több órás pihentetés szükséges. Ezt követően a gépet áram alá kell helyezni, majd el kell indítani. Elképzelhető, hogy ilyen esetben töltődni fognak az akkumulátorok, így 5-10 percet is igénybe vehet az indulás, de mindenképp változás látható a kijelzőn, ill. a LED-ek állapotában. A kijelző a VÁRAKOZÁS AZ AEE-re üzenet helyett AEE2=AEE TÖLTÉS vagy AEE INDÍTÁS FOLYAMATBAN üzeneteket jelenít meg, a LED-ek is felkapcsolódnak.
  2. A teljes áramtalanítást a pénztárgép javítására jogosult műszerész felgyorsíthatja a belső áramforrások lecsatlakoztatásával. Ilyenkor azonnal kiderül, hogy a gép ismét üzemképessé válik, vagy hosszabb pénztárgép szerviz szükséges.

A VÁRAKOZÁS AZ AEE-re hibát okozhatja az adóügyi ellenőrző egység elhasználódása is

Ha nem történt csere az elmúlt 5 évben (ennek a gépnaplóban lehet utána nézni), akkor mindenképp érdemes ezzel próbálkozni. Az akkumulátor cseréjét műszerész végezheti. Ha sem az áramtalanítás, sem az akkumulátor csere nem segít, akkor csak az SD kártya csere, vagy egyéb AEE javítás oldja meg a problémát. Ehhez a pénztárgépet a forgalmazói szervizbe kell szállítani, melyet valamely, a gép javítására jogosult szerviz tud elvégezni. A javítás hosszabb időt vehet igénybe, így érdemes cseregépet igényelni szervizétől.

Ha szakértő szervizre bízná pénztárgépe javítását, karbantartását, cseregépet szeretne igényelni gyors ügyintézéssel, forduljon hozzánk bizalommal. Meghibásodásokkal kapcsolatos megkeresését hétvégén, ill. munkaidőn kívül is fogadjuk, a szervizt a lehető leghamarabb megkezdjük.