SAM4s pénztárgép: HIBÁS AEE, blokkolt állapot

Hibajelenség: HIBÁS AEE, blokkolt állapot üzenet jelenik meg a kijelzőn, villog a pénztárgép oldalán a piros LED, a gép semmire nem reagál.

Hibás AEE Sam4s

Megoldás: a pénztárgépet a főkapcsolóval (billenő kapcsoló) ki kell kapcsolni és addig kikapcsolt állapotban hagyni, amíg a piros LED villogása abbamarad. Ezt követően a pénztárgép szervizelésére jogosult szerviz akár a helyszínen alaphelyzetbe tudja állítani a pénztárgépet, vissza tudja programozni a beállításokat és a gép használható tovább. Amíg a piros LED villog, az alaphelyzetbe állítás nem végezhető el. Az AEE leállítását (piros LED villogásának megszüntetését) az AEE teljes áramtalanításával is el lehet végezni, a kiérkező szerviz ezt is el tudja végezni. A radikális áramtalanítás azonban az AEE meghibásodásához vezethet, ennek kockázatával számolni kell.

Amennyiben a piros LED villogásának megszűnését követően történt bekapcsolás után a villogás újraindul, nagy valószínűséggel cserére szorul az adóügyi ellenőrző egység. Ilyen esetben a gépet a kiérkező pénztárgép szervizes magával viszi, továbbítja a forgalmazóhoz, ahol bevizsgálás után döntenek a csere szükségességéről.