Lezárt nyugta sztornózása Micra Jota pénztárgépen

Mielőtt nekikezdünk a sztornó blokk elkészítésének, bizonyosodjunk meg róla, hogy van elég pénz a kasszában (a pénztárgép nyilvántartása szerint is). Ha nincsen, de a sztornó blokkot mindenképp szükséges elkészíteni, akkor PÉNZ BE művelettel EGYÉB BEFIZETÉS-ként tegyük be az összeget.

Sztornó bizonylat készítésének lépései Micra Jota pénztárgépen:

 1. Lépjünk nyitott nap állapotban „Eladó módból”, „Sztornó módba” a VÁL1 és a Hitel/Göngyöleg gombok megnyomásával.
 2. Az „Utalvány gombbal (lefele nyíl), válasszuk a „Sztornó módot”. Nyomjunk „Részösszeget”.
 3. Adjuk meg a rontott nyugtán található első tételt (ugyanúgy, ahogyan azt a a rontott nyugta készítésekor tettük). Nyomjunk „Részösszeget”.
 4. Válasszuk ki a sztornózás okát a „Le – Fel” nyilakkal. Nyomjunk „Részösszeget”.
 5. Adjuk meg az eredeti nyugta dátumát (ÉÉ.HH.NN). Nyomjunk „Részösszeget”.
 6. Adjuk meg a pénztárgép AP számát és a rontott nyugta számát, melyet a nyugta jobb alsó sarkában találunk. A „/” jel jobb oldalára a „Részösszeg” gombbal tudunk átlépni.

A 7-13. pontokra igaz, hogy amennyiben a vevő nevét nem ismerjük, adjunk meg tetszőleges adatot.

 1. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy nevet. Nyomjunk „Részösszeget”.
 2. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg az irányítószámot. Nyomjunk „Részösszeget”.
 3. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg a települést. Nyomjunk „Részösszeget”.
 4. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg a közterület nevét. Nyomjunk „Részösszeget”.
 5. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg a közterület jellegét. Nyomjunk „Részösszeget”.
 6. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg a házszámot. Nyomjunk „Részösszeget”.
 7. Nyomjunk "Részösszeget" A két csillag közötti részre írjunk be értéket vagy adjuk meg az adószámot. Nyomjunk „Részösszeget”.
 8. A fenti adatok megadása után megjelenik a 3. pontban hozzáadott tétel a kijelzőn és a nyomtatáson. Ha több tétel volt a rontott nyugtán, folytassuk a tételek hozzáadását addig, amíg minden, a hibás nyugtán szereplő tétel hozzáadásra kerül a sztornó bizonylathoz.
 9. Válasszuk azt a fizetőeszközt a sztornó bizonylat zárásához, amivel lezártuk a rontott nyugtát.
 10. A második példány nyomtatásához nyomjuk meg bármely gombot (pl. „Részösszeg”).
 11. Az 1. pontban leírtak szerint lépjünk vissza eladó módba.