Pénztárgép szüneteltetése

Pénztárgép szüneteltetése és szüneteltetésből visszaállítása

Nyakunkon a nyár, a strandolások, kerthelyiségben hűsölések időszaka. A kereskedelemben és vendéglátásban ez egyet jelent a szezonális tevékenységek újraindításával, aminek bizony pénztárgépes vonatkozásai is vannak. Egy pénztárgépet üzemeltető vállalkozás esetében ugyanis több olyan élethelyzet is előfordulhat, amikor a használatban lévő pénztárgép átmenetileg ki kerül a napi használatból, vagy épp a szüneteltetés állapotából kell visszaállítani.

Bejegyzésünkben a pénztárgép szüneteltetéssel és szüneteltetésből való visszaállítással kapcsolatos teendőket foglaljuk röviden össze.

Milyen esetekben lehet érdemes szüneteltetni a pénztárgépet?

  • Szezonális használatú pénztárgépek esetében szezonon kívüli időszakban.
  • Átmeneti üzemszünet esetén (pl. bolt felújítása alatt)
  • Költözés esetén, ha az 30 napos üzemszünettel jár.
  • Bizonytalan ideig történő bezárás esetén (pl. Covid miatti korlátozások)

Pénztárgép szüneteltetés menete

A 48/2013 (XI.15.) NGM rendelet 11. bekezdés 51.§-a értelmében az üzemeltető az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni az állami adóhatóságnak a pénztárgép használatának 30 napot meghaladó szüneteltetését, a szüneteltetés megkezdésétől számított 45 napon belül.

Tartalék pénztárgép használatának felfüggesztése esetén 3 munkanap áll rendelkezésre a szüneteltetés kezdeményezésére.

A szüneteltetést a PTGTAXUZ nevű elektronikus adatlapon szükséges jelezni a NAV-nak, ehhez ügyfélkapu (cégkapu) hozzáférés szükséges, rendszerint a könyvelés intézi.

Az adatlap beadását igazoló, NAV-tól érkező elfogadó nyugtával lehetséges kérvényezni a mobil kommunikációs szolgáltatónál is a szüneteltetést.

A Mobil-Adat Kft-nél az alábbiak szerint:

https://ptg.mobil-adat.hu/#dokumentumtar

A No-Roaming Kft-nél az alábbiak szerint:

https://penztargep.noroaming.hu/szuneteltetesi-kisokos/

A Telekom Nyrt-nél az alábbiak szerint:

https://www.telekom.hu/uzleti/szolgaltatasok/iot-adatatvitel/iot/penztargep#felfugg

Szüneteltetés esetén a szolgáltató nem számlázza a szüneteltetett időszakban az adatkommunikációs havidíjat, ezért is érdemes elvégezni a fentieket.

Fontos! A szüneteltetés megkezdését a pénztárgépen is kezdeményezni kell, melyet az erre jogosult szerviz tehet meg.

Pénztárgép szüneteltetésből való visszaállításának menete

A szüneteltetésből való visszaállítást szintén a PTGTAXUZ nyomtatvány beküldésével van mód kezdeményezni a NAV-nál. Az elfogadó nyugta mobil szolgáltatóhoz történő eljuttatásával kérvényezhető a pénztárgép visszakapcsolása a hálózati kommunikációba a fentiekben hivatkozott szolgáltatói tájékoztatók szerint.

Amíg a visszakapcsolás nem történik meg, a pénztárgép nem használható szabályosan. Szüneteltetett pénztárgép éles üzemben történő használatáért a NAV jelentős bírságot szab ki, ezért a fentieket tanácsos pontosan betartani.