Mit jelent az IC++ ?

Mit jelent az IC++ ?

Ha kereskedőként tisztán szeretnénk látni azzal kapcsolatban, hogy a bankkártya elfogadás pontosan milyen költségekkel jár, esetleg szeretnénk megvizsgálni, hogyan tudnánk spórolni ezeken a költségeken, akkor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal mit is jelent az IC++ kifejezés.

IC++ kártyás fizetési tranzakciók költségelemei

Az Interchange ++ árképzési modell segítségével a terminálokat használó kereskedők teljes képet kaphatnak a kártyás fizetési tranzakciókhoz kapcsolódó költségekről, így megbizonyosodhatnak róla, hogy a díjak miként kerülnek felszámolásra.

Ezzel az árképzéssel a kártyás fizetési szolgáltatók elszámolási riportjaiban megjelenő költségek három külön elemre bonthatók:

  • bankközi díj
  • rendszerdíj
  • kereskedői díj

Bankközi díj (IC)

IC alatt azt a váltási díjat kell érteni, amit minden egyes kártyatranzakciónál a bankkártya terminált használó kereskedő bankja fizet a vásárló bankjának (kártya kibocsátó bank). Ezért gyakran nevezik „kibocsátói díjnak” is.

Rendszerdíj (+)

A kártyaszervezetek, például a VISA vagy a Mastercard, díjat számítanak fel az egyes tranzakciók kezeléséért és feldolgozásáért. Ez a díj a helyszíntől, a tranzakció biztonságától vagy a kártya típusától függően változhat.

Kereskedői díj (+)

A kártyaszolgáltatásért fix díjat számít fel a kártyaelfogadási szolgáltatást biztosító szervezet (bank, vagy bankközi pénzügyi szolgáltató). Ez a díj fedezi a szolgáltatás és a tranzakció feldolgozásának költségeit.

Honnan tudhatom, hogy az IC++ mekkora költséget jelent?

A fizetett bankközi és konstrukciós díjak költségei a kereskedő által havonta feldolgozott tranzakciótípusok miatt változhatnak. A kereskedő költsége alacsonyabb lesz, ha több belföldi, betét, vagy magánkártyás tranzakciót dolgoz fel, és magasabb akkor, ha több külföldi, hitel-, vállalati kártyás tranzakciót dolgoz fel.

A kártyaelfogadást biztosító szolgáltatók rendszerint publikálnak a fentiek kapcsán részletes listát arról, hogy mely kártyatípus esetén pontosan milyen díjak kerülnek felszámolásra, de az általuk kibocsátott elszámoláson biztosan tételesen megjelenítik a felmerült költségeket.

Befolyásolhatja-e az IC++ mértéke, hogy melyik bankkártya terminált érdemes választani az üzletembe?

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy igen, hiszen ha azt tapasztaljuk, hogy a bankközi díjaink túl magasak, akkor gyanítható, hogy vásárlóink többsége a mi szolgáltatónktól eltérő bank kártyáival vásárol nálunk. Érdemes lehet megvizsgálni, hogy egy szolgáltatóváltással ezek a költségek hogyan alakulnának.

Ugyanakkor arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a megfelelő bankkártya terminál szolgáltató kiválasztásánál számos egyéb szempontot is érdemes figyelembe venni! Rögzített helyen használjuk-e a terminált, vagy fontos a mobilitás? (Ültetett vendéglátásban asztalnál fizetés, kiszállítás esetén futárnál fizetés, stb.) Az is befolyásoló tényező lehet, ha szeretnénk valamilyen kereskedelmi vagy vendéglátós szoftverrel együtt használni a bankkártya terminált, esetleg NTAK adatszolgáltatásra is kötelezettek vagyunk.

Ha szeretne ezekben a kérdésekben jobban eligazodni, akkor javasoljuk a Bankkártya terminálokkal foglalkozó menüpontunkat, ahol több szempontot figyelembe véve mutatunk be kártyaelfogadó szolgáltatókat.

Amennyiben segítségre lenne szüksége az ideális bankkártya szolgáltató megtalálásában, forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz akár emailben az info@integ.hu címen, akár telefonon a +36 70 629 2114-es számon.