EAN-13, EAN-8, UPC-A, ISBN, GTIN vagy GS1 vonalkód

EAN-13, EAN-8, UPC-A, ISBN, GTIN vagy GS1 vonalkód

Bizonyára Ön is találkozott már a fenti kifejezésekkel, de sokak számára nem egyértelmű, hogy mit jelentenek a fenti kifejezések akkor sem, ha nap mint nap ezzel dolgoznak. Jellemző az is, hogy ezek a kifejezések keverednek a vonalkód vonatkozásában, nem egyértelmű, hogy melyik mit jelent.

Ebben a bejegyzésben ha nem is mélységében, de legalább érintőlegesen igyekszünk elmagyarázni, hogy melyik kifejezés mit jelent, azt mire használják.

EAN, UPC, ISBN, GTIN és GS1 és, hogy mik is ezek?

GS1 vonalkód

A GS1 egy globális szabványszervezet, mely az EAN szabványú vonalkódok globális fenntartását végzi, fele azért, hogy adott vonalkód világ szinten is egyedi legyen, azaz az előállító szabadon exportálhassa termékét a világon bárhová anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy vásárlója nem tudja a terméket egyértelműen azonosítani.

Mi az EAN és UPC szám

Az EAN (European, Artile Number) és a UPC (Universal Product Code) nagyjából ugyanazt a célt szolgálja és ugyanúgy épül fel tartalmilag, valamint megjelenésében is.

EAN-13 vonalkód

Az Egyesült Államok és Kanada kivételével elterjedt, 13 számjegyből áll, amely számjegyekből egyesek a termék előállítóját kódolják, mások a terméket azonosítják, míg az utolsó számjegy egy fix algoritmus által számolható ellenőrző szám, amely a vonalkód érvényességét hivatott igazolni.

UPC-A kód

12 karakter hosszú, de céljaiban ugyanazt szolgálja, mint az EAN-13. Ebből adódik, hogy a UPC-A kódot elegendő kiegészíteni az elején egy 0 karakterrel, hogy EAN-13 szabvány szerinti kódot kapjunk. A vonalkód pálcikák és a köztük lévő világos hézagok a két szabvány esetében azonosak.

GTIN szám jelentése

A GTIN (global trade item number) valójában csak a vonalkódba ágyazott számot, míg az EAN és a UPC magát a vonalkódot, ill annak a szabvány szerinti felépítését jelenti. Fentiekből következik, hogy egy kereskedelmi termék vonalkódja egy EAN vagy UPC vonalkódba ágyazott GTIN
szám.

ISBN szám

Az ISBN szám könyvek azonosítására szolgál, ezt a számot ágyazzák egy EAN vagy UPC-A vonalkódba. Az ISBN nem cég+termék azonosítására szolgál, hanem egy egyedi terméket (könyvcímet) határoz meg.

Ha vonalkódos rendszer bevezetését tervezi, vagy ilyennel kapcsolatos tanácsot szeretne kérni, keressen bennünket.